Professionele cultuur verbeteren: de rol van de schoolleider

Continu werken aan een professionele schoolcultuur levert jouw school veel op. Logisch dus, dat jij samen met je team aan de slag wilt om de professionele cultuur op jouw (po, vo of mbo) school te versterken. Maar wat is jouw rol als schoolleider in dit proces? Want als schoolleider ben je wel gelijkwaardig aan het team, maar niet gelijk. Met deze 11 do’s en don’ts zit je goed:

Professionele cultuur verbeteren: de rol van de schoolleider

1. Neem het initiatief

Als schoolleider ben jij dé persoon om te beginnen met het versterken van de professionele cultuur op jouw school. Zet het onderwerp op de agenda en initieer een inhoudelijk teamgesprek.

2. Wees een rolmodel

Als schoolleider ben jij tevens een rolmodel voor je team. Zorg daarom dat het versterken van de professionele cultuur continu doorsijpelt in alles wat je doet. Goed voorbeeld doet volgen.

3. Houd het doel voor ogen

Cultuurveranderingen zijn lastig. Houd daarom goed voor ogen waarom jullie dit doen: een stabiele, veilige en open werkomgeving gericht op leren en ontwikkelen. En daarmee uiteindelijk hogere leeropbrengsten en studiesucces.

4. Benoem en vier successen

Maak een check-in een vast onderdeel van teambijeenkomsten. Luister daarbij naar elkaar en vraag steeds iets dieper door. Hoe heb je vandaag ervaren? Wat hebben we wel en niet gedaan? Waarom was dat een succes? Vier en herhaal.

5. Stel je kwetsbaar op

Als je de feedbackcultuur binnen het team wilt versterken, geef dan zelf het goede voorbeeld. Geef aan wat je lastig vindt of wat fout is gegaan en durf om feedback te vragen. Begin met alleen ontvangen: ‘Dankjewel’.

6. Faciliteer je team

Als schoolleider is het jouw taak om het team te faciliteren. Initieer gesprekken en check regelmatig bij alle teamleden hoe zij het proces ervaren. Neem hobbels weg, versnel en vertraag waar nodig.

7. Heb vertrouwen in je team

Heb er vertrouwen in dat jouw team in staat is om gezamenlijk een professionele schoolcultuur vorm te geven. En realiseer je dat iedereen daarin zijn of haar eigen verantwoordelijkheid heeft.

8. Ga niet micromanagen

Het is een illusie om te denken dat je dit veranderproces volledig kunt beheersen. Weet waar jij verantwoordelijk voor bent en waar je teamleden verantwoordelijk voor zijn. En laat los wat je niet kunt beheersen.

9. Organiseer tegenspraak

Zorg voor een veilige omgeving waarin mensen van binnen en buiten de organisatie feedback kunnen geven op jouw gedrag en handelen. Verzamel critical friends. Dat is goed voor jou, het team en de school.

10. Zorg voor jezelf

Als schoolleider heb je een unieke positie, waarin je je soms eenzaam, onbegrepen of buitengesloten kunt voelen. Verzamel daarom mensen om je heen met wie je kunt sparren en relativeren. Dat houdt je gezond.

11. Geef niet op!

Neem de tijd voor deze cultuurverandering en zet door. Je bent op de goede weg als je je afvraagt: waar ben ik aan begonnen? Ongemak en gedoe zijn nodig om verder te komen; zonder wrijving geen glans. Geef dus niet op! Kun je wel wat hulp gebruiken? Weet dan dat de adviseurs van 1801 voor je klaarstaan.

Maatwerk van 1801

1801 staat voor maatwerk. We kijken naar de situatie van jouw school en pakken samen met het team alleen die zaken aan waar jullie hulp bij nodig hebben. Wat lukt jullie wel en niet? Vanuit onze frisse, externe blik stellen we opbouwende, kritische vragen en komen we samen met jou en je team tot een gedegen analyse. Daarna gaan we aan de slag. Eerst samen, maar al snel gaan jullie steeds meer zelf doen. We creëren bewustzijn, stimuleren verbinding en gaan aan de slag met systemisch transitiemanagement, collectieve en individuele groei en ontwikkeling. Met als resultaat: blijvende, positieve verandering in de professionele schoolcultuur.


Contact opnemen

Wil je weten wat 1801 voor jouw school kan betekenen? 
Werk je in het mbo? Neem contact op met Tom Jansma via telefoon 088 1801 142 of stuur een mail naar t.jansma@1801.nl 
Werk je in het po? Neem contact op met Marianne Zandman via telefoon 088 1801 490 of stuur een mail naar m.zandman@1801.nl.

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.