Zo zorg je voor een toekomstbestendig MT in het voortgezet onderwijs

Als directeur of schoolleider in het voortgezet onderwijs sta je voor de uitdaging om niet alleen het heden te managen, maar ook de toekomst van jouw school veilig te stellen. Een cruciaal aspect hiervan is het zorgen voor een toekomstbestendig Management Team (MT). In deze blog verkennen we waarom het investeren in docenten met leidinggevende ambities de sleutel is tot het opbouwen van een robuust en succesvol MT. 

Het belang van investeren in docenten 

1. Nieuwe perspectieven en ideeën

Een frisse blik kan wonderen doen. Door te investeren in docenten met leidinggevende ambities, breng je nieuwe perspectieven en innovatieve ideeën binnen je MT. Nieuwe leiders brengen vaak een energieke dynamiek met zich mee die de gehele schoolgemeenschap kan stimuleren.

2. Toekomstgerichte visie

Docenten die doorgroeien naar leidinggevende functies hebben vaak een diepgaand begrip van de onderwijsomgeving. Het inbrengen van deze professionals in het MT zorgt voor een toekomstgerichte visie, waarbij onderwijsontwikkelingen en leerbehoeften centraal staan.

3. Effectief en professioneel team

Wanneer je investeert in docenten met leidinggevende ambities, investeer je ook in een effectief en professioneel team. Een effectief team werkt samen aan het behalen van de gemeenschappelijke teamdoelen. Wanneer de teamleden inhoudelijk deskundig zijn versterkt dat niet alleen het leiderschapsteam, maar bevordert het ook een gezonde en productieve teamcultuur binnen de school. 

De Voordelen van nieuw leiderschap 

4. Diversiteit in leiderschap

Een divers leiderschapsteam weerspiegelt de diversiteit van de schoolgemeenschap. Het brengt verschillende perspectieven, achtergronden en benaderingen samen, wat essentieel is voor een inclusieve en stimulerende leeromgeving.

5. Opleiding en ontwikkeling

Docenten met leidinggevende ambities hebben vaak de drive om zichzelf voortdurend te ontwikkelen. Door hen de kans te geven door te groeien naar leidinggevende functies, profiteert de school van hun voortdurende streven naar excellentie. 

Het belang van een goede opleiding

6. Specifieke opleiding voor toekomstige leiders

Om ervoor te zorgen dat jouw docenten goed zijn voorbereid op leiderschap, is een serieuze en gedegen opleiding belangrijk. 1801 verzorgt de opleiding Midden Management, gericht op het ontwikkelen van beginnende middenmanagers. Veel thema's waar de startende leidinggevende mee te maken krijgt in het onderwijs komen hierbij aan de orde. Zo werken de deelnemers aan de competenties die nodig zijn om de rol als middenmanager goed uit te kunnen voeren, kijken ze verder dan de muren van hun eigen school en bouwen ze aan een netwerk van leidinggevenden op andere scholen. De opleiding daagt uit, zorgt voor verdieping en geeft een breder perspectief. 

7. Individuele groei en schoolontwikkeling

Niet iedere ambitieuze docent die zich professionaliseert groeit door naar een leidinggevende functie. Er is bijvoorbeeld geen openstaande vacature of het sluit toch niet aan bij de ambities van de docent. Toch kan deelnemen aan een opleiding als de opleiding Midden Management heel waardevol zijn. Docenten die een opleiding hebben doorlopen zijn een grote steun als het op schoolontwikkeling aankomt. Een opleiding is dus niet alleen een investering in individuele groei, maar ook in de algehele ontwikkeling van de school. Het versterkt de capaciteit van het MT en draagt bij aan een duurzaam en toekomstbestendig onderwijsbeleid. 

Bouw aan de toekomst van jouw school! 

Als directeur heb je de unieke kans om de toekomst van jouw school vorm te geven. Door te investeren in docenten met leidinggevende ambities en hen de kans te geven door te groeien naar het MT, bouw je aan een toekomstbestendige school. Ga in gesprek met veelbelovende docenten en kijk hoe hun ambities te verenigen zijn met jouw school. Zo werk je aan toekomstbestendig onderwijs. 

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Senior onderwijsadviseur en trainer