Werken over duurzaamheid met jonge kinderen
Gratis activiteiten en lessen beschikbaar voor alle kinderen in Europa
Werk je met jonge kinderen en zou je ze graag meer bewust willen maken van het zorgzaam omgaan met onze omgeving en een het aanleren van een gezonde leefstijl? Studies wijzen erop dat wanneer kinderen op vroege leeftijd kennismaken met de natuur en met duurzaam gedrag, zij op latere leeftijd meer betrokken zijn bij het milieu. Daarom hebben een aantal organisaties (Energy Challenges en 1801 jeugd & onderwijsadvies uit Nederland, Turun kaupunki - Åbo stad uit Finland en Raseiniai district Ariogala kleuterschool uit Litouwen) hun krachten gebundeld. In het internationale TAPPA-project willen we kinderen van 1-3 jaar en 4-6 jaar het belang van duurzaamheid bijbrengen.
Dit programma biedt gratis lespakketten en workshops voor scholen om alle kinderen op een creatieve en laagdrempelige manier de waarde hiervan te leren. Hiermee werk je ook aan de ontwikkeling van burgerschapszin bij kinderen met oog voor de samenleving en de omgeving.
Waarom?
Wij staan met elkaar voor belangrijke uitdagingen als het gaat om onze omgang met de aarde. Dit vraagt om een nieuwe koers in ons denken en handelen. Leven met de aarde in een evenwicht van geven en ontvangen. Scholen willen vanuit hun opdracht een gezonde leefstijl en burgerschapszin ontwikkelen bij kinderen met oog voor de samenleving en de omgeving.
Zou het niet geweldig zijn als alle kinderen bewust zijn van hun handelen en de gevolgen daarvan voor de wereld om hen heen? Met oog en zorg voor de natuur, de frisse lucht, de vogels, de insecten, de vlinders, de bloemen en bomen? Ze horen er allemaal bij. Dat is wat we willen voor onze kinderen, toch? Juist nu!
Hoe?
Hoe kun je hier nu met heel jonge kinderen aan werken? Je kunt heel klein beginnen door een voorbeeld te zijn voor de kinderen. Door rustig te blijven als er een wesp rondvliegt en samen met de kinderen op zoek te gaan andere vliegende dieren. Door afval te scheiden en hiermee te laten zien dat dit iets vanzelfsprekends is.
Daarnaast kun je je ook aansluiten bij het TAPPA-project. Dit programma biedt gratis lespakketten en workshops voor scholen om alle kinderen op een creatieve en laagdrempelige manier de waarde hiervan te leren. Hiermee werk je ook aan de ontwikkeling van burgerschapszin bij kinderen met oog voor de samenleving en de omgeving.
Sluit je aan!
Ben je leerkracht, schoolleider, pedagogisch medewerker of anderszins betrokken bij het onderwijs, en wil je meer weten over dit project en over de lessen, sluit je dan aan bij deze beweging. Onze planeet heeft geen plan B!
Je vindt alle lessen en uitleg via onderstaande knop.