Wat is een dyslexieverklaring (en wat heb je eraan)?

Kinderen, jongeren en volwassenen die dyslexie hebben, kunnen een dyslexieverklaring krijgen. In dit artikel lees je wat er in een dyslexieverklaring staat en waarom zo’n verklaring handig kan zijn, wanneer je een dyslexieverklaring krijgt en hoe lang een dyslexieverklaring geldig is.

Wat is een dyslexieverklaring?
Een dyslexieverklaring is een document waarin staat dat een bepaald persoon dyslexie heeft en tegen welke problemen hij of zij daarbij aanloopt. Denk aan moeite met lezen en/of spellen. Ook staat in een dyslexieverklaring welke aanpassingen en hulpmiddelen nodig zijn, zoals extra begeleiding, extra tijd of het gebruik van digitale hulpmiddelen die bijvoorbeeld een tekst voorlezen.

Wat heb je aan een dyslexieverklaring?
De meeste scholen en onderwijsinstellingen houden rekening met een leerling die een dyslexieverklaring heeft. Het kost leerlingen met dyslexie meestal meer tijd en moeite om toetsen te maken. Dankzij een dyslexieverklaring komt een kind bijvoorbeeld in aanmerking voor een proefwerk in grotere letters of krijgt het extra tijd om een toets te maken.

Wanneer krijgt een kind een dyslexieverklaring?
Als je vermoedt dat jouw kind dyslexie heeft, kun je contact opnemen met de school. Deze kan de ontwikkeling van jouw kind in de gaten houden en zo nodig extra ondersteuning bieden. Als de school de vermoedens van dyslexie deelt, kan zij jouw kind doorsturen naar een psycholoog of orthopedagoog voor een dyslexie-onderzoek. Je kunt ook zelf contact opnemen met een organisatie die dyslexie-onderzoek en dyslexiebehandelingen uitvoert, zoals 1801. Een dyslexieverklaring mag alleen worden afgegeven door psychologen en orthopedagogen die gespecialiseerd zijn in leerstoornissen.

Wat houdt een dyslexie-onderzoek in?
Bij een dyslexie-onderzoek wordt het kind getest op woordniveau: hoe nauwkeurig en snel kan het kind lezen en schrijven? Daarnaast worden mogelijke verklaringen voor de leesachterstand en/of spellingachterstand onderzocht. Als uit het dyslexie-onderzoek blijkt dat jouw kind inderdaad dyslexie heeft, wordt er een dyslexieverklaring afgegeven. Hierna kan het kind eventueel met dyslexiebehandelingen beginnen.

Hoe kom je als volwassene aan een dyslexieverklaring?
Wil je als volwassene een dyslexieverklaring aanvragen? Neem dan contact op met een geregistreerde gezondheidspsycholoog.

Hoe lang is een dyslexieverklaring geldig?
Een dyslexieverklaring is levenslang geldig, want dyslexie is een stoornis die (helaas) nooit over gaat. Maar door veel te lezen en te oefenen kun je wél beter worden in lezen in spellen!

Wat kan 1801 voor jou doen?
Heb je vragen over (het onderzoek naar) dyslexie of over het aanvragen van een dyslexieverklaring? Onze gekwalificeerde orthopedagogen en psychologen denken graag met je mee. We kunnen jouw vraag beantwoorden tijdens ons telefonisch spreekuur. Je kunt ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek van een uur (kosten hiervoor bedragen €90,-) via behandelpraktijk@marant.nl of 0481-439327 (bereikbaar van ma-vrij 8.00-17.00).

Wil je jouw kind direct aanmelden voor een onderzoek naar dyslexie? Klik dan hier.

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.