Inspirererende artikelen, spreekbeurtpakketten, interviews en blogs

Wat is dyslexie?

Geschreven door 1801 | 2 mei 2023 9:02:33 Z

Heeft jouw kind of leerling moeite met het lezen en/of spellen van woorden? En leidt extra begeleiding én hard oefenen niet tot betere resultaten? Dan heeft jouw kind of leerling wellicht dyslexie. Deze leerstoornis kan schoolprestaties ernstig belemmeren, waardoor kinderen met lees- en/of spellingproblemen vaak onder hun niveau presteren. Daarom is het zaak om snel in actie te komen. Maar wat is dyslexie precies?

Wat is de betekenis van dyslexie?

De definitie van dyslexie is: ‘Dyslexie is een specifieke leerstoornis die zich kenmerkt door een hardnekkig probleem in het aanleren van accuraat en vlot lezen en/of spellen op woordniveau, dat niet het gevolg is van omgevingsfactoren en/of een lichamelijke, neurologische of algemene verstandelijke beperking.' Oftewel, een kind met dyslexie heeft grote moeite met het lezen en/of spellen terwijl het meestal wel een gemiddelde of zelfs hoge intelligentie heeft. Leeftijds- en klasgenoten lijken het lezen en/of spellen veel sneller op te pakken, ondanks dat het kind wel oefent en hard werkt.

Wat zijn de oorzaken van dyslexie?

We weten niet precies wat dyslexie veroorzaakt. Wel weten we dat bij kinderen met dyslexie de taalverwerking anders verloopt, waardoor de ontwikkeling op lees- en/of spellinggebied achterblijft. Het gevolg is meestal dat kinderen met dyslexie minder snel en nauwkeurig lezen dan hun klasgenoten.
Dyslexie is een leerstoornis. Dat betekent dat het niet overgaat. Iemand met dyslexie kan wel beter worden in lezen, bijvoorbeeld door veel te oefenen. In meer dan de helft van de gevallen speelt erfelijkheid een rol. Wanneer een kind één of twee ouders met dyslexie heeft, dan is de kans dat hij of zij het ook heeft erg groot (respectievelijk 40-50 tot 80 procent).

Bekijk ons filmpje over dyslexie

In dit filmpje legt Yentl Kiriwenno, orthopedagoog en consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen bij 1801, uit wat dyslexie is en geeft zij een paar bruikbare tips.

 

Download de poster over dyslexie

Wil je jouw kind of leerlingen meer leren over dyslexie? We hebben een handige poster gemaakt. Klik op de afbeelding om deze te downloaden.

 

Hoe kun je dyslexie herkennen?

Een kind met dyslexie kan moeite hebben met:

  • Snel lezen (in verhouding tot klasgenoten)
  • Nauwkeurig lezen (in verhouding tot klasgenoten)
  • Het herkennen van letters en klanken en het opschrijven ervan
  • Woordvinding (meer tijd nodig om op woorden te komen)
  • Het spellen van woorden en veel herhaling nodig bij het aanleren van spellingregels

Daarnaast probeert een kind lezen vaak te vermijden, omdat het zo veel inspanning kost.

Hoe verloopt een onderzoek naar dyslexie?

Als je als ouders of school vermoedt dat een kind dyslexie heeft, worden de toetsresultaten van school als uitgangspunt genomen. Als daaruit blijkt dat een kind driemaal een E-score heeft behaald op lezen en/of spellen (halverwege groep 3, eind groep 3 en halverwege groep 4), dan kan het kind worden aangemeld voor een onderzoek naar dyslexie. Wel moet de school dan hebben laten zien dat er genoeg specifieke begeleiding is gegeven.

Tijdens het onderzoek wordt de leesvaardigheid getoetst. Ook wordt getest of het kind voldoet aan een ‘dyslexie-typerend profiel’. Om daar achter te komen, worden zes specifieke vaardigheden nagegaan op drie onderdelen, namelijk:

  1. Klank-tekenkoppeling
    (Kan een kind klanken verbinden aan letters?)
    • Accuratesse (Kan het kind dat nauwkeurig?)
    • Snelheid (Kan het kind dat snel?)
  2. Snel serieel benoemen
    (Kan een kind snel rijtjes cijfers en letters benoemen?)
    • Letters
    • Cijfers
  3. Fonologische taalvaardigheden
    (Kan een kind klanken onderscheiden en goed gebruiken?)
    • Accuratesse (Kan het kind dat nauwkeurig?)
    • Snelheid (Kan het kind dat snel?)

Wanneer een kind onvoldoende scoort op twee van de zes onderdelen, dan is er sprake van een dyslexie-typerend profiel. Een kind komt dan in aanmerking voor vergoede dyslexiebehandeling.

Wat houdt de behandeling van dyslexie in?

Kies je voor een dyslexiebehandeling van 1801, dan komt een van onze behandelaars één keer in de week op school bij jouw kind of leerling. In de behandeling van 45 minuten werken we met Letterlicht . Dit is een online oefenplatform, dat de regels en uitleg van de taalmethode van school koppelt aan de methode van 1801. Zo sluit de behandeling goed aan bij wat het kind op school leert en voorkomen we verwarring. Vanzelfsprekend houden we de ouder(s) en leraar op de hoogte van wat we in de behandeling doen. Het kind krijgt gerichte oefeningen mee voor thuis of op school. Voor de ouders hebben we ondersteunende filmpjes gemaakt waarin we regels uitleggen, bijvoorbeeld over hoe je een woord opdeelt in klankgroepen in plaats van in lettergrepen.

Dyslexiebehandeling door 1801

Een dyslexietraject van 1801 ziet er meestal zo uit:

  • Wekelijkse individuele sessies op school van 45 minuten
  • Wekelijks digitaal logboek met uitleg over de laatste sessie en tips
  • Wekelijks huiswerkopdrachten voor lezen en spellen
  • Tussenmetingen om vorderingen te volgen en indien nodig het behandelplan bij te stellen
  • Eindmeting en gesprek waarin de resultaten en vervolgadviezen met school en ouders worden besproken

Het hele traject duurt ongeveer 50 behandelingen (verspreid over anderhalf jaar), maar kan ook eerder worden afgerond als het kind snel positieve vorderingen maakt.

Meer zelfvertrouwen en leesplezier!

Bij 1801 verbeteren we de lees- en spellingvaardigheid van kinderen met dyslexie aan de hand van een vaste, succesvolle methodiek en volgens de laatste wetenschappelijke inzichten:

  • We werken aan het herkennen van klanken, klankstructuren en structuren van woorden, vloeiend lezen en nauwkeurig spellen
  • We vinden het belangrijk dat kinderen (weer) plezier hebben in het lezen en meer zelfvertrouwen en motivatie krijgen
  • We besteden aandacht aan de persoonlijke eigenschappen en omstandigheden van het kind
  • We werken nauw samen met ouders, die we ook begeleiden
  • We stemmen de behandelmethode af op de lees- en spellingmethode van de school

Dyslexieonderzoek en dyslexiebehandeling bij 1801

1801 is dé specialist op het gebied van onderzoek naar dyslexie en dyslexiebehandeling in Nederland. Wil je meer weten over onze dyslexiebehandelingen? Benader dan één van onze collega's of vul het contactformulier in.