Van meester Meelker naar juf Jet
Hoe een jurist een schoolleider werd
In januari 2010 startte de eerste groep studenten aan de opleiding Schoolleiders van Betekenis. Deze studenten waren allemaal leidinggevenden ‘van buiten’; mensen zonder onderwijservaring dus, maar met een bak aan leidinggevende kwaliteiten. Nu de opleiding 300 studenten heeft opgeleid, kijken we terug met een oud-student. Hoe is het om vanuit een andere leidinggevende functie het onderwijs in te stappen? Hoe voegen zij vanuit hun eigenheid en identiteit betekenis toe aan het onderwijs? Aan het woord is Jet Meelker, momenteel schoolleider/bestuurder van IKC De Eigen Wijs in Wormer.
“Waarom ik de opleiding Schoolleider van Betekenis wilde volgen? Poeh, daarvoor moeten we wel even terug. Ik ben opgeleid tot jurist, en dat werk heb ik ook jaren gedaan. Daarna ben ik gaan leidinggeven bij de gemeente en de provincie. In 2010 ben ik gestart met een praktijk in coaching en begeleiding. Eerst kwamen daar alleen volwassenen, maar later ook kinderen met leerproblemen. Mijn interesse daarvoor kwam deels voort uit persoonlijke betrokkenheid: mijn jongste zoon heeft ernstige, enkelvoudige dyslexie. In een zoektocht naar hulp voor hem kwam ik de Kernvisiemethode tegen. Ik besloot daar een opleiding in te volgen, evenals een kindercoachopleiding, zodat ik zelf ook kinderen met leerproblemen kon helpen. De coachingskant van dit werk vond ik het fijnst: ik kon kinderen en volwassenen opbeuren en hen het zelfvertrouwen (terug)geven.”
Vergelijkend warenonderzoek
“Op een dag vertelde een ouder van een van de kinderen uit mijn praktijk dat de school van zijn kind gesloten zou worden. Hij vroeg of ik wilde meedenken over het opzetten en openen van een nieuwe school. In eerste instantie vanuit mijn achtergrond als jurist en kindercoach, maar ik raakte er steeds dieper bij betrokken. Op een gegeven moment besloot ik dat ik zelf graag de schoolleider en bestuurder van deze school wilde worden. Ik heb toen een vergelijkend warenonderzoek gedaan naar de verschillende opleidingen tot schoolleider. Bij behoorlijk wat van die opleidingen kreeg je er een halve PABO bij, en daar had ik geen behoefte aan.
Ik heb toen met de contactpersoon van de opleiding gebeld en de mogelijkheden besproken. Mijn eigen school heet De Eigen Wijs, en wat dat betreft had de naam van mijn school veel raakvlakken met het gedachtengoed van de schoolleidersopleiding. Ik volgde de onderdelen die ik nodig had, en kon een stage op mijn eigen school volgen. Het maatwerk was erg prettig.”
Alvast begonnen als schoolleider
Op de vraag wanneer ze met de opleiding begonnen is, antwoordt Jet: “Ik ben begonnen eind 2016 en was in september 2018 klaar. Ondertussen voerde ik het geleerde al uit in de praktijk: mijn school opende na de zomervakantie van 2017 haar deuren. We zijn met 25 leerlingen gestart; 8 kleuters en 17 kinderen in groep 3/4/5. Nu hebben we 5 groepen met 100 kinderen. Ik ben het weliswaar niet, maar de leerlingen noemen me juf Jet. Ik vind het wel geestig: van meester Meelker naar juf Jet!
De Eigen Wijs is een basisschool waar onderwijs en opvang hand in hand gaan. De school biedt een vernieuwende vorm van onderwijs waarbij ieder kind op zijn eigen wijze zijn eigen wijsheid kan ontwikkelen onder het motto ‘je bent goed zoals je bent’. Onderdelen van het concept zijn gepersonaliseerd leren, ruimte voor talentontwikkeling van kinderen, veel beweging en een dagindeling die de uitgangspunten van het natuurlijk bioritme van kinderen ondersteunt.
Een snelle start
Even terug naar de opleiding. Jet geeft aan dat ze het contact met de andere studenten het meest waardevol vond aan de opleiding. “Toen ik de opleiding volgde, konden inmiddels ook studenten ‘van binnen het onderwijs’ de opleiding volgen. Zij hadden dus al ervaring binnen de schoolmuren. Iedereen bracht een eigen perspectief mee, dat had ik echt niet willen missen. Daarnaast heeft de opleiding mij ook snel op weg geholpen. Ik heb veel dingen geleerd, bijvoorbeeld op onderwijsinhoudelijk en financieel gebied. Sommige dingen werken in het onderwijs (met overheidsgeld) toch net wat anders dan in het bedrijfsleven. Ik had het misschien ook zelf wel uit kunnen vogelen, maar dat had me veel meer tijd gekost.
Ik heb mijn eindverslag in de zomervakantie van 2018 gemaakt. Dat was wel even pittig. Gelukkig had ik gedurende de hele opleiding een persoonlijke begeleider waarmee ik veel kon overleggen. Dat heeft me enorm geholpen. Ik was in de praktijk aan het doen waar ik een opleiding voor volgde, maar daardoor liep ik soms weleens vast in de hoeveelheid werk van alles bij elkaar.”
Het beste van twee werelden
Terugkijkend op de opleiding zegt Jet: “Ik ben schoolleider geworden vanuit de drive om ‘het anders te doen’. Ik had behoorlijk veel leidinggevende ervaring, maar wist weinig van een school besturen. Dankzij de opleiding kon ik me beter inleven in mijn leerkrachten, hun perspectief en visie. Ik doe dingen heel anders en ben best zakelijk, maar mijn collega’s geven aan dat ze dat prettig vinden. Ik heb minder verstand van onderwijsinhoudelijke zaken, maar ik heb een fantastische rechterhand die dat wel heeft. En ík ben dan weer goed in het leiden van een team. Voor onze school is het een enorme meerwaarde dat ik uit een heel ander systeem kom. We hebben het beste van twee werelden!”
Ook Schoolleider van Betekenis worden? Of ken je iemand voor wie dit de perfecte opleiding zou zijn? Meer informatie over de opleiding Schoolleider van Betekenis vind je hier.