Ben jij leraar? Dan weet je als geen ander dat dit beroep ontzettend veelzijdig is. Maar misschien ben je wel op een punt aangekomen waarop je ‘iets meer wilt’. Je kunt een rol als informeel leider (ook wel teacher leader genoemd) ambiëren, zoals sectievoorzitter of projectleider van een werkgroep. Of misschien wil je wel doorgroeien naar een andere functie, zoals teamleider of schoolleider. In beide gevallen kan het nuttig zijn om een ontwikkelassessment af te laten nemen. Daarmee onderzoek je vóóraf of een bepaalde functie je ligt en vergroot je de kans op succes. Hoe zo’n ontwikkelassessment eruit ziet, lees je in dit artikel.
Afhankelijk van de vraag wordt de inhoud van het ontwikkelassessment bepaald. Hieronder lees je hoe een ontwikkelassessment van een docent uit het VO met ambities om LC-docent te worden eruit ziet. Dit kan in jouw geval dus anders zijn: we stemmen de inhoud van het assessment altijd met jou (en eventueel je leidinggevende) af. We verzorgen bijvoorbeeld ook assessments voor startende en ervaren schoolleiders, en eindverantwoordelijke bestuurders die zich in hun huidige functie willen ontwikkelen.
Een ontwikkelassessment duurt twee uur. Voorafgaand aan het ontwikkelassessment krijg je een aantal digitale vragenlijsten toegestuurd. Deze mag je in je eigen tijd (maar wel voor het ontwikkelassessment) maken.
Het ontwikkelassessment kan live plaatsvinden, maar ook online. Dit heeft verder geen invloed op de inhoud van het assessment. Na het verwelkomen van de kandidaat vertelt de assessor, dat is de persoon die het ontwikkelassessment afneemt, wat er tijdens het assessment gaat gebeuren. Het assessment is in drie onderdelen op te delen:
Je krijgt op papier een casus die aansluit bij jouw situatie, bijvoorbeeld een lastig gesprek dat je als LC-docent met een teamgenoot moet kunnen voeren. Je voert dit gesprek met een trainingsacteur. Je krijgt twintig minuten de tijd om je voor te bereiden en voor jezelf te bepalen hoe je het gesprek wilt aanvliegen. Daarna komt de acteur binnen (of sluit deze bij het online gesprek aan) en voer je het gesprek. De assessor is hierbij aanwezig en observeert. Je krijgt meestal ongeveer twintig minuten de tijd om het gesprek te voeren.
Direct na het gesprek wordt het rollenspel geëvalueerd. Wat wilde je bereiken in het gesprek? Is dat gelukt? Aan de trainingsacteur wordt ook gevraagd hoe hij of zij het gesprek heeft ervaren. De assessor geeft feedback: wat ging er goed en wat zou je een volgende keer anders kunnen doen? Na deze evaluatie verlaat de trainingsacteur het gesprek.
In het interview gaan we in op jouw onderwijsloopbaan. Dit gesprek is bedoeld om in kaart te brengen wat er nodig is om je geambieerde rol of functie te bereiken. Wat heb je in het verleden gedaan en hoe ben je bij je huidige functie uitgekomen? Waar voelde je je thuis, en waarom? Welke doorgroeimogelijkheden en welke obstakels zie je?
Daarnaast gaan we ook op jou als persoon in. Wat maakt jou bijvoorbeeld een goede leraar? Hoe ben je om mee samen te werken? Welke rol heb je in een groep? Hierbij bespreken we ook jouw persoonlijkheidsprofiel en het resultaat van jouw LIFO (Life Orientations, een gedragswetenschappelijk model dat een genuanceerd beeld geeft over hoe mensen zich gedragen en welke ontwikkelingskansen daarmee gepaard gaan). Deze resultaten komen uit de testen die je voorafgaand aan het assessment hebt ingevuld.
We sluiten het ontwikkelassessment af met ons advies: wat zien we voor mogelijkheden op basis van alles wat we hebben gezien en besproken? Dit advies vind je ook terug in het rapport dat we na het assessment met je delen. In dit rapport vind je een duidelijk persoonlijkheidsprofiel en inzicht in jouw persoonlijke kwaliteiten en leerpunten. Het rapport bevat ook concrete adviezen en tips hoe jij je verder kunt ontwikkelen.
Wil jij weten hoe jij je verder kunt ontwikkelen in het onderwijs? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek. 1801 heeft jarenlange ervaring in het afnemen van assessments in het onderwijs. Wij kennen de context van het onderwijs goed en zorgen voor een praktijksimulatie die is toegespitst op jouw situatie, met een casus die je herkent uit de praktijk. Zo sluit het advies maximaal aan bij jouw ontwikkeling en ambitie.