Klaar voor de volgende stap? In 5 stappen naar leidinggevende in het VO

Ben je een toegewijde docent in het voortgezet onderwijs met de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende positie? Ontdek hoe je jezelf kunt voorbereiden op de volgende stap in je carrière met deze 5 stappen.  

Stap 1: onderzoek je ambities 

Voordat je de sprong maakt naar leidinggevende posities, is het essentieel om helderheid te krijgen over je ambities en doelen. Wat drijft je om leiding te geven in het voortgezet onderwijs? Neem de tijd om je sterke punten, vaardigheden en passies te identificeren. Dit inzicht zal dienen als de basis voor je verdere stappen. 

Stap 2: opleiding en professionele ontwikkeling 

Een stevige basis leggen is cruciaal als je hogerop wilt. Verken mogelijkheden voor opleidingen in middenmanagement en leiderschap in het onderwijs. Kies voor professionalisering die je de nodige kennis en vaardigheden bieden om effectief te leiden. De opleiding Midden Management van 1801 is bijvoorbeeld sterk gericht op persoonlijk leiderschap: wie ben jij en waar ligt jouw kracht?  

Stap 3: identificeer mogelijkheden voor groei 

Het voortgezet onderwijs biedt diverse mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Ga in gesprek met je leidinggevende en verken of je leerjaarcoördinator, afdelingsleider of teamleider zou kunnen worden op jouw school. Kan dat niet? Dan is er wellicht binnen de stichting plek, of kun je er eerst voor kiezen om een informele leidinggevende rol op je te nemen. Grijp kansen aan die je in staat stellen om waardevolle leiderschapservaring op te doen. 

Stap 4: netwerk en samenwerking 

Bouw een sterk netwerk op binnen de onderwijssector. Neem deel aan conferenties, workshops en evenementen gericht op leiderschap in het voortgezet onderwijs, of sluit je aan bij een regionale kenniskring. Samenwerking en het delen van kennis zijn essentieel voor groei in leiderschap. 

Stap 5: bereid je voor op selectieprocedures 

Leidinggevende posities vereisen vaak deelname aan selectieprocedures. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken en assessments die gericht zijn op leiderschapscompetenties. Toon je ervaring, bekwaamheden en je visie op effectief onderwijsleiderschap. 

Meer weten? 

Ben je klaar om je leiderschapsreis te beginnen? Overweeg dan de Opleiding Midden Management van 1801 jeugd & onderwijsadvies als een waardevolle stap op weg naar leiderschap in het voortgezet onderwijs. Deze opleiding is gericht op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden voor aankomende en beginnende teamleiders/afdelingsleiders of coördinatoren met een informele leiderschapsrol. Alle onderwerpen waarmee je te maken krijgt in de praktijk zijn in de opleiding verweven en zijn gerelateerd aan de leiderschapspraktijken (SVRO). Ook ontwikkel je je persoonlijke kwaliteiten die nodig zijn om de rol als middenmanager goed uit te kunnen voeren. Je kijkt verder dan de 'muren van je eigen school' en bouwt aan een netwerk van leidinggevenden op andere scholen. De opleiding daagt je uit, zorgt voor verdieping en geeft je een breder perspectief.

Ik wil meer weten over de Opleiding Midden Management 

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Senior onderwijsadviseur en trainer