Herregistratie bij 1801

Na inschrijving in het Schoolleidersregister PO begint voor iedere schooldirecteur een periode van herregistratie. Iedere vijf jaar dient een schooldirecteur zich opnieuw te registreren in het schoolleidersregister. Dit wordt de herregistratie genoemd. Een schooldirecteur kan hier invulling aangeven middels opleidingen óf een portfolio. In een portfolio maakt een schooldirecteur inzichtelijk hoe hij/zij zich ontwikkeld heeft tijdens het werken in de praktijk. Dit noemen we de zogenaamde informele leerroute.

1801 kan jou ondersteunen bij je herregistratie

Wat houdt deze ondersteuning in? Niels Douma, directeur IKC Florence Nightengale in Zoetermeer heeft afgelopen jaar een herregistratietraject bij 1801 gevolgd, nadat hij een aantal jaren daarvoor de schoolleidersopleiding had afgerond. Hoe heeft Niels de herregistratie bij 1801 ervaren? Lees het hieronder!

Hoe heb je het traject-herregistratie ervaren, Niels?

"Aan de start van het traject heb ik samen met Jan Klein bekeken op welke thema’s ik mijzelf kon ontwikkelen en op welke wijze. Wat mij daarbij opviel is dat er echt tijd voor je wordt genomen. Er wordt gekeken naar: Waar sta je nu? Wat zijn je wensen? Zijn dat je wel écht je wensen? En wat worden je ontwikkelpunten. Deze persoonlijke benaderingswijze heb ik als heel prettig ervaren!"

Wat kenmerkt het traject?

"Aan de hand van jouw gekozen thema’s werk je aan de ontwikkeling van je eigen school terwijl je tussentijds reflectiegesprekken voert met je coach. Dit resulteert uiteindelijk in een reflectieverslag. Dit verslag maakt inzichtelijk dat je je bewust bent van de processen die in school spelen en dat je daar invloed op hebt. Je beschrijft als het ware de onderbouwing van je gedrag."

Kun je wat voorbeelden geven?

"Je beschrijft bijvoorbeeld wat er allemaal komt kijken bij onderwijskwaliteit. Wat hoort daar allemaal bij? Hoe kun je deze beïnvloeden via het team, de ouders en de leerlingen? Wat levert deze gewijzigde aanpak op voor jezelf en wat levert het op voor de school? Welke inzichten heeft het je opgeleverd? Wat heeft de opleiding jou opgeleverd?

Een herregistratie bij 1801 is verdiepend maar ook verhelderend. Het geeft je als schoolleider de mogelijkheid om in de spiegel te kijken. Waar sta ik nu, wat is de volgende stap. Waar ligt mijn ambitie? Hoe functioneer ik en hoe zien anderen mij functioneren? Het informele traject is gericht op visie en schoolleidersvaardigheden. Daarnaast functioneert het voor mij ook als critical friend. Als directeur ben je, ondanks dat je deel uitmaakt van een groter directeurenteam, in je eentje verantwoordelijk voor heel veel zaken op jouw locatie. Het is fijn om te kunnen beargumenteren waarom je de dingen doet zoals jij ze doet."

Waarom (her)registreren bij 1801?

"Er wordt bij 1801 gekeken naar wat echt zinvol is. Er wordt goed nagedacht over de keuze van de thema's, wat past er goed bij jou en of het van toegevoegde waarde is voor jouw ontwikkeling. Gedurende het traject wordt steeds gekeken naar jouw doelstellingen, jouw interventies en jouw reflecties daarop. Je leert jezelf gedurende het traject steeds beter kennen. Bovendien was het heel prettig werken met de coach, Jan Klein. Wat mij betreft alle lof voor de schoolleidersopleidingen/trajecten bij 1801."

Tenslotte

Denk je na het lezen van dit interview met Niels Douma: Dat wil ik ook, want deze manier van werken past heel goed bij hoe ik me het liefst ontwikkel? Dan kan dat natuurlijk. Lees meer over dit traject. Je kunt ook een mail sturen naar j.klein@marant.nl of bellen via 06 44 19 33 54. Hij legt je graag uit hoe het werkt.

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.