Heb jij het in je om interim-schoolleider te worden?

Als je eraan denkt om interim-schoolleider te worden, is het belangrijk om te begrijpen wat dit veeleisende beroep inhoudt. Interim-schoolleiders zijn verantwoordelijk voor het leiden van scholen op tijdelijke basis, vaak in periodes van verandering of crisis. Om succesvol te zijn in deze rol, zijn er bepaalde eigenschappen en vaardigheden die essentieel zijn. Ben jij degene die op feestjes en partijtjes niet onopgemerkt blijft? Ben je nieuwsgierig, houd je van verandering en wil je van betekenis zijn voor leerlingen? Hier zijn enkele eigenschappen die een goede interim-schoolleider moet bezitten.

1. Blijf je op feestjes en partijtjes niet onopgemerkt?

Als interim-schoolleider ben je het gezicht van de school. Mensen zullen naar je opkijken, en het is belangrijk dat je een positieve en inspirerende indruk maakt. Charisma en het vermogen om met diverse groepen mensen te communiceren zijn cruciaal.

2. Ben je nieuwsgierig van aard en wil je graag het naadje van de kous weten?

Interim-schoolleiders moeten diepgravend begrip hebben van de schoolcultuur, uitdagingen en sterke punten. Je moet nieuwsgierig zijn en bereid zijn om de nodige informatie te vergaren om effectief te leiden. 

3. Heb je vaak de neiging om zaken anders aan te pakken?

Het vermogen om innovatief te denken en open te staan voor nieuwe benaderingen is een grote troef. Soms is het nodig om traditionele methoden uit te dagen en nieuwe oplossingen te vinden voor complexe problemen.

4. Geniet je ervan als veranderingen een beetje ‘schuren’?

Verandering kan weerstand oproepen, maar een goede interim-schoolleider omarmt deze uitdagingen. Je moet het leuk vinden om veranderingen door te voeren, zelfs als ze ongemakkelijk aanvoelen.

5. Ben je scherp, kun je snel schakelen en houd je van een beetje actie?

Het werk van een interim-schoolleider is vaak dynamisch en vereist het vermogen om snel te reageren op verschillende situaties. Scherp zijn, prioriteiten stellen en snel schakelen zijn belangrijke vaardigheden. 

6. Wil je in je werk van betekenis zijn voor de leerlingen?

Het hart van het werk van een interim-schoolleider is de impact op de leerlingen. Als je gedreven bent om het onderwijs te verbeteren en het welzijn van leerlingen te bevorderen, ben je goed op weg. 

Meer weten?

Als je jezelf herkent in deze eigenschappen en vaardigheden, dan heb je het wellicht in je om een goede interim-schoolleider te worden. Deze rol kan uitdagend zijn, maar het biedt ook de mogelijkheid om een blijvende positieve invloed uit te oefenen op het onderwijs en de gemeenschap. Overweeg je een carrière als interim-schoolleider? Schrijf je dan in voor de training Interim Schoolleider van 1801.

Over de training Interim Schoolleider

De training Interim Schoolleider is bedoeld voor leidinggevenden die (willen) starten als interimmanager in het onderwijs. Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten die de lijn volgen van de uitvoering van een interimopdracht: van opdrachtverwerving tot afscheid nemen. Aan de bijeenkomsten werken verschillende zeer ervaren interimmanagers uit diverse sectoren van het onderwijs mee, met elk met eigen expertise, stijl en karakter. 

In de training tot Interim Schoolleider:

  • Raak je vertrouwd met kijken en handelen als tijdelijke, interim leidinggevende
  • Vergroot je jouw vaardigheid in het goed onderzoeken en diagnosticeren van een schoolorganisatie
  • Vergroot je de effectiviteit van jouw interventies in een school(organisatie)

Meer informatie over de training Interim Schoolleider

 

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.