Beroemde mensen met dyslexie

Welke beroemde mensen met dyslexie ken jij?

Met dyslexie ben je net zoals iedereen, want iedereen heeft wel iets waar ze minder goed in zijn en in andere dingen juist weer beter. Heb je moeite met lezen en spellen? Dan zijn er vast een heleboel andere dingen die je juist heel goed kan.

Kijk maar eens naar deze bijzondere mensen:

Leonardo DaVinci (1452 – 1519)

Mona-Lisa

Wie kent de Mona Lisa niet? De wereldberoemde schilder en kunstenaar DaVinci was linkshandig en schreef alles in spiegelschrift. Dat komt vaker voor bij dyslectici. Grote kans dat zijn dyslexie zijn creativiteit alleen maar stimuleerde. Zeg nou zelf, in spiegelschrift schrijven: dat is best moeilijk én creatief!

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Mozart

Mozart was een wonderkind, wat hij op jonge leeftijd componeerde op de piano was ongekend. Hij had naast dyslexie ook ADD, autisme en epilepsie. Ondanks dat krijgen kinderen van nu nog steeds zijn stukken tijdens pianoles. Mooi toch?

Albert Einstein (1879 – 1955)

Einstein

Zijn haar mag dan wat rommelig zijn, dat was zijn hoofd zeker niet! E = m c²… Het zijn maar drie letters en één cijfer, maar onder andere deze bekende formule is van de geniale uitvinder Einstein. De meeste mensen snappen niks van die formules, veel te ingewikkeld. In het nieuws was dat Einsteins theorie is bewezen, honderd jaar nadat hij het al riep: zwaartekrachtgolven bestaan! Knappe kop dus die Einstein.

Pablo Picasso (1881 – 1973)

Picasso

Kunstenaar Pablo Picasso was zo creatief dat hij kunst maakte die zó nieuw was en zó anders, dat mensen in zijn tijd nog helemaal niet wisten wat ze daar mee moesten. Ze vonden het maar raar. Hij heeft uiteindelijk een lang en succesvol leven geleid en nu nog is hij een van de bekendste kunstenaars ter wereld.

John Lennon (1940 – 1980)

John-Lennon

Muzikant en zanger John Lennon van The Beatles heeft heel lang niet eens geweten dat hij dyslectisch was. Pas toen er meer over dyslexie bekend werd, snapte John waar zijn moeite met lezen en spellen vandaan kwam. Het heeft hem overigens nooit geremd in het maken van wereldhits en in zijn strijd voor wereldvrede. Een inspirerend en zeer populair persoon!

Muhammed Ali (1942)

Muhammad Ali

Dyslexie kan soms knap lastig zijn, maar de wereldberoemde bokser Muhammed Ali liet zich er niet door uit de ring slaan. Hij werd maar liefst driemaal wereldkampioen in zwaargewicht bij boksen en er is zelfs een film over hem gemaakt.

Steven Spielberg (1946)

Steven-Spielberg

E.T., Jaws en Indiana Jones… Allemaal kaskrakers geregisseerd door Steven Spielberg. Hij heeft een ongelooflijk talent, alle films die hij aanraakt veranderen in goud. Zijn creativiteit en humor worden extra geprikkeld door zijn dyslexie. Spielberg is het voorbeeld van hoe je dyslexie positief kan benutten.

Wubbo Ockels (1946 – 2014)

Wubbo-Ockels

“Later… als ik groot ben, dan word ik…” Precies, een astronaut! Veel kinderen hebben deze droom. Ook kinderen met dyslexie. En dan kan goed. Nederlandse astronaut Wubbo Ockels studeerde cum laude af. Zeer knap want de astronautenopleiding is erg zwaar en moeilijk. In 1985 vloog hij voor het eerst naar de ruimte en zijn dyslexie had hem met geen mogelijkheid kunnen stoppen.

Tom Cruise (1962)

Tom-Cruise

Tom Cruise… charmant? Een filmster? Dan kan hij vast zijn teksten goed opzeggen. Én of dat hij dat kan! Zijn dyslexie erfde hij van zijn moeder. Wat zal zij trots zijn op haar beroemde zoon.

Robbie Williams (1974)

Robbie-Williams

“Boeken zijn niet mijn ding”, zei Robbie Williams ooit. Lezen en spellen mogen dan niet zijn ding zijn, zingen wel! Zijn lied ‘Angels’ kan iedereen meezingen. Of wat dacht je van zijn nummer ‘Rock DJ’, een wereldwijde hit. Ken je de clip ook? Kijken is de moeite waard!

Jamie Oliver (1975)

Jamie-Oliver

Topkok Jamie Oliver vindt het jammer dat hij nooit beter zijn best deed op school. “Mensen dachten dan dat ik dom was. Nooit begreep iemand wat mijn dyslexie inhield zodat ze juist op mijn sterke punten konden focussen.” Ooit maakte hij spelfouten op Twitter en toen kreeg hij terug dat hij een slecht voorbeeld zou zijn voor de jeugd. Jamie Oliver haalde fel uit en groot gelijk had hij, want hij is natuurlijk een voorbeeld voor iedereen!

Joss Stone (1987)

Joss Stone

“Het is niet zo dat ik nooit ambities had, maar ik ben gewoon een beetje dyslectisch.” Zangeres Joss Stone zegt ook dat ze naast dyslexie een geheugen als een vergiet heeft. Ze doet er langer over om de liedjes uit haar hoofd te leren, maar ze is juist des te muzikaler. De melodie zit in no-time in haar hoofd en zo gaat het onthouden ook een stuk makkelijker. Wellicht helpt zingen jou ook als je lezen lastig vindt. Heb je al weleens op Yoleo gekeken? Daar kan je karaoke-lezen.

En nu jij!

Heb je dyslexie? Dan mag jij jezelf ook bij dit mooie lijstje aansluiten. Iedereen is bijzonder en uniek, en eigenlijk ben je met dyslexie gewoon een beetje extra uniek.

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.