ADHD en ADD: wat is het en wat zijn de verschillen?

Wat is ADHD?
De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is een aandachtstekortstoornis mét hyperactiviteit en impulsiviteit. Bij ADHD denk je al snel aan een druk kind dat niet kan stilzitten en dat graag veel (en hard!) praat. Toch zijn kinderen met ADHD niet over één kam te scheren. Ze verschillen in de mate waarin zij ADHD-gedrag vertonen.

Wat is ADD?
ADD is een vorm van ADHD. De afkorting staat voor Attention Deficit Disorder. Bij ADD staan aandachtsproblemen centraal en ontbreekt hyperactiviteit. Kinderen met ADD vallen vaak minder op, omdat ze minder aanwezig (hyperactief) zijn dan kinderen met het andere type ADHD. Toch kunnen deze kinderen veel hinder ondervinden van ADD. Het leidt er vaak toe dat ze op school ondermaats presteren.

Wat zijn de verschijningsvormen van ADHD?
In de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), een van de meest gebruikte internationale classificatiesystemen in de geestelijke gezondheidszorg, worden drie verschillende verschijningsvormen van ADHD omschreven:

  1. Het overwegend onoplettende type – Dit wordt ook wel aangeduid met ADD.
  2. Het overwegend hyperactieve/impulsieve type
  3. Het gecombineerde type – Dit is de meest voorkomende vorm van ADHD.

Wat is de oorzaak van ADHD?
De oorzaak van ADHD is onbekend. Waarschijnlijk spelen zowel aanleg (erfelijkheid) als ontwikkeling een rol. Kinderen kunnen van zichzelf erg actief zijn of moeite hebben om zich te concentreren. Daarnaast kan opvoeding ook een rol spelen. Overigens kan de opvoeding geen ADHD veroorzaken of voorkomen, maar het kan een kind wel beïnvloeden.

Kan ADHD overgaan?
Wanneer kinderen ouder worden, wordt de ADHD vaak minder. Maar het verdwijnt niet altijd. Zo’n 60 procent van de kinderen met ADHD blijft er op latere leeftijd ‘last’ van hebben. Een goede begeleiding en behandeling kan kinderen met ADHD enorm helpen en het ADHD-gedrag beperken.

Herken je jouw kind of een leerling in de beschrijving en wil je meer weten over de mogelijkheden van begeleiding en behandeling van ADHD of ADD? Neem dan vrijblijvend contact
met ons op.

 

 

 

 

 

Ga naar de Kennisbank

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.