Sinterklaas is weer in het land. Hoe dichter pakjesavond nadert, hoe groter de spanning wordt. Maar dan is het zover: een zak vol cadeautjes én gedichten staat klaar. Voor sommige kinderen is het lezen van die gedichten iets om enorm tegenop te zien. Met deze tips maak je het ook voor de grootste leeshaters eenvoudig om een leuk sinterklaasgedicht voor te lezen.
Stel, je bent een kind dat enorm opziet tegen het voorlezen van een gedicht. Je vouwt het blaadje open en je ziet dat het maar om drie coupletten van vier regels gaat. Poeh, valt dat even mee! Houd het als gedichtenschrijver daarom kort. De drempel om het gedicht te lezen wordt zo een stuk lager.
Het is verleidelijk om een ‘zwierig’ lettertype te kiezen, waardoor het gedicht lijkt op het handschrift van Sinterklaas. Maar voor kinderen die moeite hebben met lezen is het ontcijferen van zo’n lettertype heel vermoeiend. Kies daarom liever voor ‘gemakkelijke’ lettertypes, zoals Verdana, Arial of Calibri. En kies voor een grote letter. Ook dat maakt een gedicht eenvoudiger te lezen.
Gedichtjes die rijmen en een eenvoudig ritme hebben, zijn beter te onthouden én lezen ook veel gemakkelijker. Als gedichtenschrijver doe je er daarom goed aan om je gedicht voorspelbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan het rijmschema AABB CCDD. Het volgende liedje is een goed voorbeeld van een eenvoudig rijmpje:
Sinterklaas Kapoentje
Gooi wat in mijn schoentje
Gooi wat in mijn laarsje
Dank u Sinterklaasje
Wil je toch wat meer vertellen of lastige woorden gebruiken om een punt te maken? Probeer dan eens een samenleesgedicht. Dit werkt hetzelfde als het principe van samenleesboeken: je gebruikt grote letters voor de eenvoudige regels die het kind leest, en kleine letters voor de lastige regels voor de volwassene. Zo maak je er een gezellig leesmoment van, waarbij het kind maar de helft voorleest en waarin je toch veel kwijt kunt!
Ik wil jullie leuke avond niet verstoren
Maar dit moet je echt horen
Weet je wat die pieten hebben gedaan?
Zij gingen met jouw cadeautjes in de achtbaan
Ook zijn elfjes een mooie dichtvorm, waarbij precies elf woorden gebruikt worden:
Sinterklaas
was hier
met jouw cadeautje
pak maar snel uit
geniet
Laat het kind het gedicht van te voren even rustig doorlezen. Of lees het samen door terwijl de anderen zorgen voor een rondje koffie en thee. Voorlezen is namelijk veel minder eng als je al weet wat er staat.
Vindt jouw (klein)kind lezen niet leuk, maar geef jij toch graag een leesboek cadeau? In het artikel ‘15 kinderboeken die zelfs de grootste leeshaters graag lezen! ’ lees je wat de favoriete boeken zijn van kinderen met dyslexie.
We wensen je veel geef- en leesplezier!